CastProtect™

LOA Aldor heeft een innovatief anodisateerproces CastProtect™ ontwikkeld voor de meeste optimale corrosiebescherming op gietaluminium. CastProtect™ verhoogt de zoutsproeiweerstand aanzienlijk boven de typische 50-100 uur wanneer getest in een neutrale zoutsproeitestkamer, volgens ASTM B-117.

Wij helpen met het vinden van de juiste oppervlaktebehandeling

Neem contact op

Spuitgietwerk wordt veel gebruikt als een effectieve methode om zeer kosteneffectief een gietvorm te krijgen met goede fysieke eigenschappen. Helaas zorgen de eigenschappen die ervoor zorgen dat het spuitgietwerk ingewikkelde vormen en lage kosten heeft, ervoor dat het traditionele anodiseerproces geen acceptabele corrosieweerstand biedt bij toepassingen met een hogere corrosie. Gegoten legeringen bevatten een hoog gehalte aan silicium (Si), ijzer (Fe) en koper (Cu). Silicium is meer dan 20 keer hoger in deze gietstukken dan in smeedlegeringen. De eigenschappen die de spuitgietlegeringen en het bijbehorende productieproces economisch aantrekkelijk maken voor de fabrikant/koper, maken de legering ook minder geschikt om te anodiseren dan kneedlegeringen.

Onderzoek van onder andere de Aluminium Anodizer’s Council wijst uit dat op gietalumium laagdiktes van maximaal 12,7 micron te bereiken zijn. Aanvullend onderzoek laat bovendien zien dat er holtes aanwezig zijn in de anodische laag die rechtstreeks verband houden met ongelegeerde, elementaire deeltjes silicium en koper. De resultaten van de laag op bewerkte vlakken liggen hoger dan op alleen gegoten oppervlaktes. Dit laatste is de voornaamste reden dat de resultaten van zoutsproeitesten voor geanodiseerde gegoten onderdelen lager zijn dan vergelijkbare anodiseerlagen op kneedlegeringen.

Op bovenstaande foto’s zijn 2 gegoten aluminium producten te zien. Het linkse product is standaard geanodiseerd volgens MIL-8625 Type II. Eenmaal geplaatst in een hoge corrosieve omgeving is de aantasting duidelijk te zien. De rechtse variant is behandeld met het CastProtect™ proces en vervolgens in dezelfde corrosieve omgeving geplaatst.