Kleur anodiseren

LOA Aldor is gespecialiseerd in het inkleuren van geanodiseerd aluminium. Door een nauwgezette badcontrole is een uitstekende kleur reproduceerbaarheid mogelijk. Gekleurde anodiseerlagen zijn mogelijk door impregnatief inkleuren, elektrolytisch inkleuren en door zelfkleuring als gevolg van materiaal legering.

Wij helpen met het vinden van de juiste oppervlaktebehandeling

Neem contact op

Impregnatief inkleuren

Bij het inkleuren van geanodiseerd aluminium worden (an)organische kleurstoffen geïmpregneerd in de poriën van de anodiseerlaag. Gekleurde anodiseerlagen bieden een onbeperkt scala van kleurmogelijkheden met als praktische beperking de aanwezigheid van de juiste kleurbaden.


De standaard kleuren van LOA Aldor zijn zwart, goud, rood, blauw, oranje, en champagne. Daarnaast kan in de precisielijn elke gewenste kleur (behalve wit) op klant specificatie gemaakt worden. Bij het organisch inkleuren dient rekening gehouden te worden met de invloed van UV-licht en (sterke) zuren. Deze zorgen ervoor dat de kleuren, na verloop van tijd, ontkleuren.

Elektrolytisch inkleuren

Het elektrolytisch, 2-fase, inkleur proces bij Aldor is het MCDS-proces en geeft een hoge mate UV- en chemicaliën resistentie. Aldor heeft het 2-fase inkleuren gecombineerd in een 3-voudige procesgang waarmee diepe, optische zeer mooie kleuren verkregen worden. De werkstukken geanodiseerd met dit 3-fase proces hebben gegarandeerd geen uitlopers bij schroefgaten en potgaten, zoals vaak met impregnatief inkleuren.

De internationale kleurcoderingen die veelal gebruikt worden bij het elektrolytisch inkleuren staan hieronder. De kleurvoorbeelden in onderstaande tabel zijn indicatief. Wilt u een kleurmonster laten maken dan is dit altijd bespreekbaar. Zodoende kan de definitieve bronzen kleur exact bepaald worden voor uw product.

Zelfkleuring als gevolg van legering

Doordat veruit de meeste aluminium producten gemaakt worden uit aluminium legeringen, komt zelfkleuring als gevolg van deze legeringsbestanddelen veel voor. Zo kleurt de aluminiumlegering 7075 bijvoorbeeld geel/goud. Vaak wordt deze zelfkleuring verwart met kleur anodiseren zoals hierboven beschreven. Indien u niet zeker bent wat de kleur van uw aluminiumlegering wordt ná het anodiseren, neem dan tijdig contact op met Aldor.