Anodiseren

Anodiseren is een oppervlaktebehandeling om metalen zoals aluminium en titanium te voorzien van een oxidelaag. Dit gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling. De gevormde oxidelaag is een harde, gesloten, transparante en corrosievaste oppervlaktelaag.

Wij helpen met het vinden van de juiste oppervlaktebehandeling

Geef mij advies

Het anodiseerproces

Het aluminium product wordt ondergedompeld in een elektrisch geleidende vloeistof zoals zwavelzuur of oxaalzuur. Het product dient als anode (+) in een elektrolytisch circuit. Een elektrische stroom wordt vervolgens door het circuit geleid. Belangrijke procesparameters zijn; temperatuur, stroomdichtheid, stroomsoort, zuurgraad en behandelingstijd.

Als gevolg van een elektrische stroom ontwikkelt zich aan het oppervlak zuurstof, die een verbinding met het metaal aangaat zodat aluminiumoxide ontstaat. Er ontstaat een kristallijne aluminium oxidelaag met een groot aantal smalle, zeer diepe poriën. Desgewenst kunnen deze poriën ingekleurd worden. Het proces wordt afgerond met een verdichtingsproces (sealen) waarbij de poriën afgesloten worden. Nu is de corrosie weerstand maximaal en heeft vuil minder mogelijkheid tot hechting aan het oppervlak. De aluminium oxidelaag is een metaaleigen laag en is moleculair verbonden met het basismetaal...resulterend in de ultieme oppervlakte bescherming

Voordelen van anodiseren

  • Corrosiebestendigheid: Anodiseren creëert een harde, beschermende oxidelaag op het oppervlak van het metaal (meestal aluminium). Deze laag verhoogt de weerstand tegen corrosie en oxidatie, waardoor het materiaal beter bestand is tegen omgevingsinvloeden zoals vocht en zout.

  • Hardheid en slijtvastheid: Het anodiseerproces verandert de oppervlaktehardheid van het metaal, waardoor het harder wordt dan het oorspronkelijke materiaal. Dit resulteert in verbeterde slijtvastheid, wat vooral gunstig is voor toepassingen waar het oppervlak vaak wordt blootgesteld aan wrijving en slijtage.

  • Esthetisch: Geanodiseerd aluminium heeft een glad en glanzend uiterlijk, wat bijdraagt aan de esthetische aantrekkingskracht van het materiaal. Bovendien kan het anodiseerproces worden gebruikt om het aluminium in verschillende kleuren te tinten, waardoor ontwerpmogelijkheden toenemen.

  • Elektrische Isolatie: De geanodiseerde laag fungeert als een isolator en voorkomt elektrisch contact tussen het geanodiseerde metaal en andere materialen. Dit maakt geanodiseerd aluminium geschikt voor elektronische en elektrotechnische toepassingen.

  • Hittebestendigheid: Geanodiseerd aluminium behoudt zijn eigenschappen bij hogere temperaturen dan onbehandeld aluminium. Dit maakt het geschikt voor toepassingen waarbij het materiaal aan warmte wordt blootgesteld.

  • Milieuvriendelijkheid: Anodiseren is over het algemeen een milieuvriendelijk proces. In vergelijking met sommige andere coatingmethoden vereist het geen gebruik van zware metalen en genereert het weinig afval.

Waarom kiezen voor LOA Full Surface Group?

  • Expertise: Met jarenlange ervaring in oppervlaktecoating begrijpen we de unieke eisen van diverse industrieën en leveren we op maat gemaakte oplossingen.

  • Geavanceerde technologie: Onze state-of-the-art faciliteiten maken gebruik van de nieuwste technologieën om te voldoen aan de hoogste normen op het gebied van kwaliteit en prestaties.

  • Klantgericht: Bij LOA Full Surface Group staat klanttevredenheid voorop. We werken nauw samen met onze klanten om aan hun specifieke behoeften te voldoen en hoogwaardige oplossingen te bieden.

  • Duurzaamheid: Wij streven ernaar duurzame en milieuvriendelijke coatingoplossingen te leveren die bijdragen aan een groenere toekomst.

Ontdek de voordelen van LOA Full Surface Group. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat. Wij staan klaar om uw projecten naar nieuwe hoogten te tillen met onze geavanceerde oppervlaktebehandeling oplossingen.

Anodiseren bij LOA Full Surface Group

Samenwerken? Graag!

Onze specialisten denken graag mee. Laat uw gegevens achter en wij nemen snel contact met u op.